אתר התיירות המוביל לציבור החרדי והדתי
29 מרץ 2018 מאת טלחופש

מפתיע ומרגש. ימים לפני חג החירות מטבעות עם כיתוב תואם נמצאו ליד הכותל

בהקשר מפתיע ומרגש לרגל חג הפסח – חג החירות גילו הארכיאולוגים של רשות העתיקות ממצא ארכיאולוגי חדש בשטח גן לאומי סביב חומות ירושלים העתיקה סמוך להר הבית,

במהלך חפירות ארכיולוגיות באתר העפל המנוהלות על ידי ד"ר אילת מזר מהמכון לארכאולוגיה של האוניברסיטה העברית בירושלים, נמצאו עשרות מטבעות ברונזה מתקופת המרד הגדול. התושבים היהודים הותירו אחריהם את מטבעות הברונזה במערה גדולה הממוקמת מדרום לכותל הדרומי של הר הבית בימים הנוראים של סוף תקופת בית שני. במערה נמצאו גם שברי כלי חרס רבים, בעיקר קנקנים וסירי בישול.
ניתן להבחין בהבדל מהותי בין מטבעות הברונזה שהוטבעו בשנים הראשונות והאחרונות של המרד היהודי נגד האימפריה הרומית (בין השנים 70-66 לספירה). בתחילה, כאשר למורדים הייתה תקווה ואמונה בהצלחתם, הכיתוב שהופיע על המטבעות, בכתב העברי הקדום, היה "לחירות ציון", לעומת זאת בשנת המרד הרביעית וטרם החורבן ניתן להבחין בייאושם של המורדים שהשתקף בכך ששינו את הכיתוב על המטבעות והטביעו עליהם את הכתובת "לגאלת ציון".
ד"ר אילת מזר אמרה: "גילוי של עשרות מטבעות במרכז ירושלים הקדומה, הנושאים את הכיתוב "לחרות/לגאלת ציון", הוא בעל חשיבות מיוחדת בתקופה זו, כאשר המדינה היהודית מתכוננת לחגוג את פסח 2000 שנים מאוחר יותר, חג המסמל יותר מכל את חירותו של עם ישראל".
המטבעות מעוטרים בסמלים יהודיים כגון ארבעת המינים: לולב, הדס, אתרוג וערבה. עץ דקל שסימל את יהודה וגביע שימש בבית המקדש. דגם מטבע "שנת ארבע", בצרוף הכתובת "לגאלת ציון", הוא זה המצוי כיום על מטבעות ה 10 ₪ של מדינת ישראל.
המטבעות נשמרו היטב, קרוב לוודאי משום שהם שימשו לזמן קצר בלבד. תופעה יוצאת דופן נוספת היא שמערה גדולה שכזו, שהייתה גלויה בחלקה, נותרה מיותמת לאחר חורבן בית שני ובמשך אלפי שנים לא נעשה בה שום שימוש.

צילום: ד"ר אילת מזר



כתיבת תגובה

החופשה שלי

להוספת פריטים לתוכניה, לחץ על הסמל: המופיע לצד העסק.

שלח את התכניה במייל

שלח את התכניה במייל