הדרום והנגב מציעים חוויה שונה לחלוטין מכל מה שמוכר לנו במרכז או בצפון. זהו המקום שבו הרעש הבלתי פוסק של היומיום מתחלף בשקט המהדהד של המדבר, בנופים בראשיתיים עוצרי נשימה ובפלא העולמי של ים המלח. עבור המטייל המבקש חופשה כשרה, הדרום הוא יעד מושלם להתנתקות וטעינת מצברים. כאן, השבת מקבלת מימד אחר של רוגע, והמרחבים הפתוחים מאפשרים חיבור אמיתי לטבע ולמשפחה, הרחק מההמולה. בדיוק בשביל זה הקמנו את קטגוריית מלונות בדרום בטלחופש. ריכזנו עבורכם את המידע על אפשרויות הלינה המגוונות - ממלונות המרפא והנופש בים המלח, דרך אתרי יוקרה במצפה רמון ועד לאירוח כפרי בלב הנגב. המטרה שלנו היא לסייע לכם למצוא את המקום שבו תוכלו ליהנות מהקסם הדרומי, תוך ידיעה ברורה שהצרכים שלכם כשומרי כשרות ושבת מקבלים מענה מלא ואיכותי.
הדרום הוא ענק והבחירה במיקום מכתיבה את אופי החופשה. ים המלח הוא קלאסיקה של "בטן-גב" ובריאות, עם מלונות גדולים המציעים פנסיון מלא וגישה לחופים. מצפה רמון מציעה אוויר הרים צלול, תצפיות כוכבים ואווירה מדברית יוקרתית ושקטה.
הנגב הצפוני והמערבי (אזור שדרות/אשקלון והקיבוצים) מציע שילוב של היסטוריה, פריחה (בעונה) וקרבה יחסית למרכז. החליטו מראש אם אתם מחפשים טיפולי ספא (ים המלח) או טיולי ג'יפים ומכתשים (מצפה רמון).
בניגוד לערים הגדולות, בדרום אין "מסעדה כשרה מעבר לפינה". ברוב האזורים המבודדים (למעט אילת או באר שבע), אתם תלויים לחלוטין במזון שמספק המלון. לכן, בירור רמת הכשרות הוא קריטי כפליים.
במלונות ים המלח הגדולים, לרוב קל למצוא כשרות מהדרין (במיוחד בחגים ובקיץ), אך במלונות בוטיק מבודדים בנגב או בחוות בודדים, הכשרות עשויה להיות בסיסית יותר. ודאו מראש: האם המטבח כשר למהדרין? האם יש משגיח צמוד בסופ"ש?
עבור הקהל המקפיד על נופש כשר, הרחצה הנפרדת היא תנאי הכרחי. בים המלח פועל "החוף הנפרד" (חוף חמי זוהר) המתוחזק היטב ומאפשר רחצה בהפרדה מלאה.
רוב המלונות באזור עין בוקק נמצאים במרחק הליכה או נסיעה קצרה ממנו (חלקם מציעים שאטלים). באשקלון ואשדוד קיימים חופים נפרדים מצוינים.
בבריכות המלונות עצמם, הנוהל משתנה: חלק מהמלונות מציעים "שעות נפרדות" בבוקר או בערב, אך חובה לוודא זאת מראש ולא להניח שזה קיים אוטומטית.
שבת במדבר היא חוויה קסומה של שקט, אך היא דורשת היערכות לוגיסטית. במלונות המבודדים בנגב, ודאו שקיים עירוב מסודר סביב מתחם המלון המאפשר לטלטל חפצים ועגלות.
במלונות ים המלח, שהם רבי-קומות, יש לוודא קיום מעליות שבת יעילות ומפתחות מכניים לחדרים.
האווירה בים המלח בשבתות היא לרוב מסורתית מאוד, עם בתי כנסת פעילים והרבה משפחות, בעוד שבמצפה רמון האווירה עשויה להיות אינטימית ושקטה יותר.
הדרום הוא אזור קיצון. בקיץ (יוני-ספטמבר), החום כבד מאוד ולעיתים לא מאפשר טיולים רגליים בחוץ במהלך היום, כך שהחופשה מתרכזת בתוך המלון ובבריכה.
בחורף, הימים נעימים ומושלמים לטיולים, אך הלילות קרים מאוד (במיוחד במצפה רמון ובהר הנגב) ודורשים ביגוד חם. שיטפונות הם מחזה מרהיב בחורף, אך הם עלולים לחסום כבישים – הישארו מעודכנים בתחזית אם אתם מתכננים נסיעה בחורף.
אזהרה לקיבוצים ולמושבים (הריח והזבובים): אם בחרתם באירוח כפרי בנגב המערבי או בערבה, קחו בחשבון את עונות הדישון החקלאי (לרוב בעונות המעבר).
בתקופות אלו, הריח בחוץ עשוי להיות חריף מאוד ("ריח של זיבול"), ומכת זבובים עלולה להפוך את הישיבה במרפסת או את ה"על האש" המשפחתי לבלתי אפשריים.
בירור קצר מול המארח על המצב בשדות סביב היישוב יכול להציל לכם את עוגמת הנפש.
מלונות ים המלח בנויים במיוחד לאירוח המוני ולמשפחות, עם חדרים גדולים, סוויטות ופעילויות לילדים.
לעומת זאת, חלק ממלונות הבוטיק במצפה רמון או הצימרים בנגב מכוונים לזוגות ומבקשים לשמור על שקט, ולכן אינם ערוכים לילדים (אין מועדון ילדים, הבריכה שקטה).
לפני שמזמינים חופשה משפחתית בלב המדבר, ודאו שהמקום אכן "ידידותי לילדים" כדי למנוע אי נעימות לכם ולאורחים האחרים.
טיפ קריטי לזוגות (מיטות יהודיות): במלונות היוקרה בים המלח ובמצפה רמון, הסטנדרט הבינלאומי הוא לרוב מיטת "King Size" ענקית או "Hollywood Twin" (שני מזרנים על בסיס משותף או מחוברים בטופר).
עבור זוגות המקפידים על הלכות נידה, זהו מכשול משמעותי. אל תסתפקו בהזמנת חדר "Twin" רגיל באתר.
חובה לוודא טלפונית מול הקבלה שהחדר כולל "מיטות יהודיות" הניתנות להפרדה פיזית מלאה, ושאין בסיס משותף או ראש מיטה מקובע שמונע זאת, כדי למנוע עוגמת נפש בהגעה.
זוהי הטעות הנפוצה ביותר בקרב מחפשי דילים. מלונות רבים בערד משווקים את עצמם כ"מלונות ים המלח", אך בפועל הם ממוקמים על ההר, במרחק של כ-30 דקות נסיעה (כביש מפותל ותלול) מהחוף.
ההבדל הוא קריטי לנופש כשר: אם אתם לנים בערד, לא תוכלו להגיע לים בשבת (רגלית), והאקלים בערב קריר ויבש, בשונה מהחום של החוף.
אם המטרה היא "מלון על המים" עם גישה רגלית לחוף הנפרד בבוקר, ודאו שהמלון נמצא במתחם "עין בוקק" (האזור המלונאי הצמוד לחוף) ולא בערד או בקיבוצים המרוחקים בצפון הים, הדורשים רכב צמוד לכל יציאה.