תוקף הדרכון שלכם עומד לפוג? כל מה שאתם צריכים לדעת רגע לפני שיצאתם לנתב"ג
יוסי מירושלים רכש כרטיסי טיסה עבורו ועבור רעייתו, המזוודה הוכנה, הילדים סודרו אצל קרובי המשפחה, הכל כבר היה מוכן לטיסה המיוחלת. הם כבר עברו את הבידוק הביטחוני ואף נשאר להם זמן לבלות בדיוטי-פרי, אבל כשהגיעו לביקורת הדרכונים, נתקלו בבעיה. הפקיד אמר ליוסי כי תוקפו של הדרכון שלו פג והוא לא יכול לטוס.
יוסי נבהל כמו שצריך. על הכל היה מוכן לחשוב, אך לא על ויתור הנסיעה מיוחלת. המחשבה שהמטוס ממריא עוד זמן קצר בלעדיו גרמה לו לסחרחורת. נוסע שהמתין אחריו מצא לו נקודת אור. "יש בשדה התעופה לשכה של משרד הפנים", אמר, "אתה יכול לרוץ לשם ולהאריך את הדרכון כדי לא לפספס את הטיסה".
ליבו של יוסי שב לפעום פעימות סדירות. הוא לא האמין ורץ במהירות לעבר הלשכה. כדי שגם אתם לא תגיעו למצבו של יוסי, בכתבה שלפניכם מפורטים כל הדברים שאתם צריכים לדעת על המסמך החשוב הזה שנקרא דרכון, כפי שהשיבה דוברת משרד הפנים לפניות התקשורת, כולל רשימת טיפים.
מתי מוציאים דרכון?
כדאי לדאוג להוציא דרכון לפחות חודש לפני הנסיעה. בתקופת החורף לשכות מינהל האוכלוסין וההגירה אינן עמוסות, ולכן זוהי התקופה המומלצת לכך. ואגב, צריך דרכון בכל גיל דרכון. אז גם אם לוקחים את הפעוט בן השנה צריך להוציא לו דרכון.
במשרד הפנים אף נחנכו שתי עמדות ממוחשבות ראשונות, הפעילות 24 שעות ביממה, שבהן אפשר להאריך את תוקפו של הדרכון ללא המתנה בתור.
מה עושים במקרה שהדרכון לא בתוקף?
אם פג תוקפו של הדרכון, לא חייבים להגיע עד משרד הפנים על מנת להאריך אותו. ניתן לשלוח אותו בדואר רשום, והדרכון החדש יישלח בדואר רשום חזרה לביתכם. השירות אפילו אינו עולה כסף, אלא אם כן, עברו למעלה מ-10 שנים מיום הנפקת הדרכון, ואז מדובר בחידוש דרכון, הכרוך בתשלום.
ישנה גם אפשרות להאריך את תוקף הדרכון בנתב"ג, אבל צריך לקחת בחשבון שהעלות שם גבוהה יותר. כדאי גם לזכור שבשדה התעופה אי אפשר להנפיק דרכון ראשון, או דרכון חדש במקום דרכון אבוד או גנוב.
מה עושים אם יש לי גם דרכון זר?
על פי חוק הדרכונים, אזרח ישראל מחויב לצאת מגבולות המדינה ולשוב אליהם עם מסמך נסיעה ישראלי בלבד. כלומר, בנתב"ג אתם חייבים להראות את הדרכון הישראלי שלכם, אבל מרגע יציאת גבולות המדינה – זו כבר בחירה שלכם.
מה עושים עם הדרכון בחו"ל?
למשרד הפנים אין המלצות מפורשות כיצד לנהוג בעת השהות בחו"ל, אך מומלץ לוודא שהדרכון נמצא במקום בטוח, דהיינו בכספת או על גופו של הנוסע, באם יש לו צורך בדרכון למטרות זיהוי. באם יש ברשותכם דרכון זר, היינו ממליצים להסתובב איתו למטרות זיהוי, ולהשאיר את הישראלי בכספת. אם יש לכם רק דרכון ישראלי, גם רישיון נהיגה בינלאומי יכול לשמש כאמצעי זיהוי טוב, בעוד הדרכון צפון מכל משמר בכספת.
מה עושים אם תוקפו של הדרכון פג בחו"ל?
אין שום בעיה לגשת לכל נציגות ישראל ולהאריכו.
ואם הדרכון נגנב או אבד בחו"ל?
במקרה הזה, העניין קצת מסתבך. ראשית, יש לגשת באופן מיידי לנציגות ישראל במקום ולהצהיר על האובדן או הגניבה. כך תתאפשר הנפקת תעודת מעבר לנוסע לשם חזרתו לישראל (למעט מקרים חריגים אשר יפורטו בבקשה, כמו הצורך בהמשך נסיעה וכו'. כל מקרה ייבחן לגופו של עניין).
המסמכים הדרושים להנפקת תעודת מעבר: אישור על הגשת תלונה במשטרה מקומית, מסמך ישראלי מזהה, שתי תמונות פספורט, תשלום עבור הנפקת המסמך, טפסי בקשה להנפקת מסמך נסיעה (להורדה מאתר האינטרנט של משרד הפנים, או בשגרירויות), צילום הדרכון שאבד או נגנב (מומלץ).
באופן כללי, באם נגנב או אבד לכם הדרכון, בארץ או בחו"ל, משרד הפנים לא ינפיק לכם באופן מיידי דרכון חדש, אלא תאלצו להסתפק במשך שנה בתעודת מעבר בלבד. התעודה אמנם מאפשרת לצאת מהארץ בחופשיות, אך כדי להיכנס עימה למדינות מסוימות, כמו צרפת ובריטניה, יש צורך בהוצאת ויזה מיוחדת מבעוד מועד.
דברים שחשוב לבדוק לפני הנסיעה:
הדרכון צריך להיות בתוקף לשישה חודשים נוספים, לכל הפחות. בכל מדינה יש דרישה שונה לגבי התוקף המינימאלי של הדרכון, ולכן חשוב להקפיד על חצי השנה.
יש לוודא כי יש בידי הנוסע צילום הדרכון בתיק אחר. אפשר גם לסרוק את הדרכון, ולשלוח את התמונה לתיבת הדואר האלקטרוני שברשותכם. כך, בעת הצורך, תוכלו להדפיס אותו מכל אינטרנט קפה.
יש לוודא כי התמונה בדרכון הינה עדכנית, למניעת בעיות בעת השהות בחו"ל.
פג תוקפו של הדרכון הישראלי שברשותי, ואין באפשרותי להאריכו מחמת שביתה של
עובדי הסגל במשרד החוץ. יש ברשותי נוסף לדרכון הישראלי גם דרכון זר נוסף.
האם באפשרותי לצאת את הארץ עם הדרכון הזר?